Heb je op Midwinterwol een “dat kan ik zelf ook wel”-pakketje gekocht? Leuk!

Hier laat ik zien hoe ik de landschapjes maak.

In het pakketje zit genoeg wol voor twee landschapjes, twee borduurringetjes, een viltnaald, zwart borduurgaren en twee speldjes.

Verder heb je nodig: een (schuur)sponsje om je landschapje op te vilten, lijm en een (borduur)naald. 

Kies een dik sponsje, zodat je niet de tafel raakt als je prikt. Ik heb een dunne, fijne viltnaald in het pakketje gedaan, die zijn heel geschikt om kleine details te prikken, maar ze zijn wel breekbaarder dan normale viltnaalden. Probeer om niet in je vingers te prikken, de naald is echt heel scherp. Voor sommige mensen is het slim om pleisters bij de hand te hebben 😉

Leg de houten ring (zonder achterkant!) op het sponsje en vul met een plukje witte of grijze wol. Prik voorzichtig in de wol, let op dat je niet de houten ring raakt, dan kan de naald breken. Prik totdat de wol een compact laagje is geworden. 

Leg daarna wat nieuwe laagjes wol over de ondergrond, bijvoorbeeld onderin groen met wat paars voor een heideveld, bovenin blauw met een beetje wit voor lucht met wolkjes.

Prik deze laagjes voorzichtig in de ondergrond, voeg eventueel wat meer details toe voor bloemen of een beekje.

Als het niet meer goed in de ring past, probeer dan de wol aan de zijkanten heel voorzichtig naar binnen te prikken. Het helpt soms ook om het lapje goed tussen je handen heen en weer te wrijven, dan wordt het ook compacter.

Voor een boompje leg je wat bruine wol neer en prik dat in de achtergrond. Prik een lijn van onder naar boven, vouw wat wol terug over de boomstam, prik totdat alle wol goed vast zit.

Meng een paar plukjes groen voor de bladeren en prik dat in een rondje op de boomstam. Als de wol uit blijft steken, draai dan voorzichtig rond met je naald in de uitstekende vezels en prik die vast.

Haal af en toe het lapje los van de spons, wrijf het eventueel even tussen je handen om ook de vezels aan de achterkant weer een beetje plat te maken.

Om een schaapje te maken, leg je een plukje witte wol neer en prik dat tot een rondje. 

Als je de witte wol niet helemaal vlak prikt, maar een beetje bol laat staan, dan lijkt het al snel op een wollig schaapje.

Voor het kopje leg je een kleiner plukje zwarte wol neer en prik dat deels over het witte lijfje. Maak er een rondje of ovale vorm van.

Maak nog een paar schaapjes of gebruik de andere kleuren wol voor bloemen, struiken, stenen, een meertje, een weggetje of een hekje.

Gebruik het borduurgaren om het schaap oortjes en eventueel pootjes te geven. 

Hier zijn de pootjes, oortjes en een paar vogels geborduurd. Je zou ze ook kunnen prikken met wol, maar zulke dunne lijntjes prikken is erg lastig.

Leg de achterkant in de ring. Soms past het maar net, draai eventueel de schroefjes wat losser om het schijfje er tussen te krijgen. Voorzichtig, want het hout is dun en breekbaar. Klem het vast, lijm de rand zoals op de foto en laat drogen. Naai en/of lijm het speldje aan de achterkant vast, ik heb daarvoor gaatjes in de schijfjes geboord. Lijm daarna het wollen lapje in de ring.

Klaar!

Veel plezier met het prikken van de tweede!